Print on demand vagy book on demand

Tájékoztatás Vásárlóink, leendő Szerzőink számára

Kereslet szerint nyomtatott könyvet jelent a címben jelzett fogalom, azaz csak annyi könyv kerül kinyomtatásra, amit a vásárlók előzetesen megrendeltek, kifizettek.
Hogy néz ki mindez a gyakorlatban a GeniaNet Kiadónál? A válasz előtt pár szót a könyvekről általában:

I. A könyvek megjelenhetnek...

a) hagyományosan, nyomdai gépekkel nyomott papír alapon;

b) elektronikus adathordozón: CD-n vagy DVD;

c) végül az interneten, mint e-publikációk (EPUB, HTML, PDF, FLV, SWF, DOC, RTF… stb. kiterjesztésű file-k formájában).

A b) és a c) a könyvpiacon, a tudományos berkekben ugyanolyan elbírálás alá esik, mint a hagyományos papír alapú nyomtatott könyv, azaz ISBN-számot kap. A különbség csupán a megjelenítés formájában és természetesen a megjelenítés költségeiben van. Legolcsóbb az internetes, legdrágább a hagyományos (papíralapú nyomtatott könyv). Köztük foglal helyet árban a CD-n vagy DVD-n elhelyezett tartalom.

II. Az e-publikációk előnyei és hátrányai

Előnyei: Az Internetes könyv tehát a legolcsóbb, hiszen nincs felesleges papírpocsékolás, erdőirtás. Mindenki számára elérhető, aki számítógéppel, internetes kapcsolattal, és természetesen egy jó böngésző-programmal meg a hozzátartozó kiegészítőkkel van fölszerelkezve. Tanórákon is szemléltethető ugyanezekkel a technikai eszközökkel.

Hátrányai: Szükséges a fenti technikai felszereltség. Sokan különféle érzelmi okokból nem szeretik. A könyv számukra továbbra is az, amit kézbe lehet venni, meg lehet szagolni, lapozgatni, föltenni a könyvespolcra.
A GeniaNet Kiadó ezért a keresletet figyelembe véve ugyanazt a művet internetes és igény szerint nyomtatott formában (print on demand) adja ki.

Hogy néz ki ez a gyakorlatban?

1. Print on demand: Az internetre csak a könyv részletei kerülnek fel, (lásd a weboldalunkon a mintákat), ha pedig valaki megrendeli, és kifizeti az árát, akkor számára a kért mennyiségben utólag nyomtatjuk ki rövid átfutási idővel. Semmiben sem fog különbözni a fóliázott kartonborítós ragasztó-kötéses hagyományos könyvtől. Sőt igény esetén, fűzött keménytáblás formában is elkészíttethetjük. Az ilyen megrendelésre utólagosan előállított könyvet nevezik angolul book-on-demand-nak vagy print on demandnak.

2. E-book: Ha a vásárló nem igényli a nyomtatott formát, akkor választhat, hogy EPUB vagy PDF formában kéri a művet. (A GeniaNet Kiadó jelenleg ezt a két e-publikációs lehetőséget nyújtja a vásárlói számára). Ebben az esetben minden ügyintézés interneten keresztül történik. A pénz átutalásától a kért file elküldéséig.

További tájékoztatás Szerzőink számára:

A kiadásra elfogadott kéziratot a következő módon kérjük:

1. Lehetőleg RTF kiterjesztéssel (Rich Text Format), valamint PDF formátumban is.
2. Formázatlan szöveget kérünk, se a jegyzeteket, se az irodalomjegyzéket ne formázzák, azaz ne tegyenek sehová behúzást. Az új bekezdést a főszövegben, enterrel és új sorral jelöljék.
3. Felsorolást, számozást, mint itt ennél a tájékoztatónál, szintén alkalmazhatnak.
4. Betűstílusok: NAGYBETŰT használhatnak. De kiskapitálist, kérjük, csak nagyon indokolt esetben alkalmazzanak, mert az általunk használt CMS ezt nem veszi át.
5. Viszont lehet a szövegben félkövér, félkövérdőlt, vagy csak dőlt tetszés szerint.
6. A betűtípus bármi lehet, ami leginkább kézre áll.
• A felsorolásban számozás helyett,
• választhatják ezt a formát is, mint most itt.

Ha, bármi egyéb kérdésük van a fentiekkel kapcsolatba, szívesen állunk rendelkezésükre.

Kiss Magdolna

GeniaNet

Visy Zsolt · Intercisa feliratai
Horváth Szilvia - Kiss Magdolna · Pannoniai fürdőkalauz
Visy Zsolt / Mráv Zsolt (szerk.) · A Seuso-kincs és Pannonia
Gábor Olivér · Sopianae késő antik temetői épületei